Alleen thuisblijven

Als straks het gewone leven weer begint, kunnen er problemen ontstaan als honden ineens weer alleen thuis moeten blijven. Ga nu alvast oefenen om de overgang voor hen wat minder groot te maken.
Vooral voor honden kan het lastig zijn te moeten wennen aan alleen thuis zijn. Dat geldt zeker voor honden die dat nog nauwelijks gewend zijn omdat ze tijdens corona zijn aangeschaft, maar óók voor honden die voor die tijd prima alleen thuis konden blijven. Als ze nu steeds mensen om zich heen hebben gehad, kunt je er niet zomaar vanuit gaan dat ze straks weer zonder problemen meerdere uren alleen blijven terwijl je naar je werk bent.
Voor honden is het belangrijk om het alleen blijven langzaam op te bouwen en goed in de gaten te houden hoe ze ermee omgaan. Want is de overgang te groot, dan kan er verlatingsangst ontstaan.

Verlatingsangst, het niet alleen kunnen zijn, komt veel voor. Een hond die niet alleen thuis kan blijven, ondervindt veel stress, angst en soms zelfs paniek als hij alleen wordt gelaten. Dat uit zich vaak in gedrag als blaffen, slopen of onzindelijkheid tijdens het alleen zijn. Ook kunnen honden heel onrustig zijn, heen en weer lopen, hijgen, kwijlen, braken en allerlei andere stresssignalen laten zien. Die terugkerende stress is slecht voor het welzijn van de hond en voor zijn gezondheid.

Het is niet altijd mogelijk om verlatingsangst te voorkomen, maar je kunt wel veel doen om de kans erop te verkleinen. Ga nu alvast aan de slag om het alleen thuis blijven (weer) op te bouwen.

Bij dat opbouwen is het belangrijk dat je kleine stapjes neemt en daarbij goed let op je hond. Had je hond al geleerd om alleen thuis te blijven, dan kunt je starten door hem 5-10 minuten alleen thuis te laten. Je moet natuurlijk wel weten hoe hij zich voelt tijdens deze afwezigheid, en dat kunt je bekijken met behulp van een camera of laptop en je mobiele telefoon. Stel ze in voor je weggaat en bekijk op je telefoon hoe je hond zich gedraagt. Zie je onrustig gedrag, gaat hij blaffen, vertoont hij stress, dan weet je dat je het alleen zijn in kleinere stapjes zult moeten opbouwen.
Voor een hond die nog helemaal niet gewend is om alleen thuis te blijven, kunt je beter met kleinere stapjes beginnen. Laat hem eerst wennen aan alleen in de kamer blijven en pas daarna aan alleen in huis blijven. Ook hierbij is het gebruik van een camera aan te raden.

Heel belangrijk tijdens het opbouwen is dat je jou hond niet langer alleen laat dan hij heeft aangeleerd, want als hij dan angstig wordt, zal hij een volgende keer al ongerust worden zodra je wilt vertrekken. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen. Zie je toch ongewenst gedrag bij je hond als je weer wat langer van huis bent? Plast je hond ineens binnen? Bedenk dan dat honden dat niet doen ‘om j iets duidelijk te maken’ of ‘uit wraak’ omdat ze alleen moeten blijven, maar waarschijnlijk omdat ze stress ervaren doordat de situatie ineens is veranderd. Kijk of je de overgang voor hen kleiner kunt maken en of je iets kunt doen om hun stress te verlagen.

Houd wel in gedachten dat ook lichamelijke problemen dit soort ongewenst gedrag kunnen veroorzaken, dus het is verstandig om eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Heeft je hond problemen met alleen thuisblijven en lukt het niet om het alleen zijn op te bouwen, schakel dan hulp in!