Hondengedragstherapie en dan?

Honden hebben behoefte aan regels en leiding krijgen. Het baasje van de hond moet de hond begeleiden in een druk land, vol gevaren. Het baasje moet ervoor zorgen dat de hond veilig mee kan gaan en dat de hond niemand tot last kan zijn. Dat betekent consequent opvoeden, regels leren en leidinggeven.

Een hond die duidelijkheid heeft, vertoont minder stress en zal minder snel geneigd zijn ongewenst gedrag te vertonen. Ik ben er vooral om jou te begeleiden en te coachen. Om het gedrag van je hond te kunnen ombuigen is tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Ik ga me verplaatsen in jouw situatie en op maat een behandelplan aanbieden. De kans bestaat dat je hond na een tijdje een terugval krijgt. Op dit soort momenten is het fijn als je contact op kunt nemen met mij voor advies en coaching.

Je zult wellicht ook geconfronteerd worden met jezelf. Misschien heb jij, zonder het te weten, het ongewenste gedrag van je hond steeds beloond. Er wordt je als het ware een spiegel voorgehouden. Ik geef jou de handvatten om weer op een positieve en opbouwende manier aan de slag te gaan met je hond.

Verandering kost tijd en energie

Voor de meeste gedragsproblemen bestaat geen kant en klare oplossing. Realiseer je dat hondengedragstherapie een eerste stap is. Je moet zelf ook veel tijd en energie investeren om het gedrag van je hond om te buigen of te voorkomen. Dit is niet altijd gemakkelijk en vraagt vaak veel inzet en doorzettingsvermogen van jou als eigenaar. Maar het is de investering meer dan waard.

Het consult

Na een korte vrijblijvende telefonische afspraak plannen we een consult voor hondengedragstherapie, bij jou thuis. Ik stel tijdens het gesprek veel vragen over het gedrag van de hond en ik zal hem uitvoerig observeren. Het is belangrijk dat ik tijdens de intake een zo goed mogelijk beeld krijg van het probleem, zodat we de oorzaak ervan kunnen achterhalen. Wat de oorzaak ook is (genetisch, medisch, aangeleerd of trauma) we bekijken het grondig eventueel in samenspraak met een dierenarts en werken er samen met jou aan.

Een plan van aanpak

Een uitgebreide analyse van je hond in de omgeving waar het probleem zich voordoet, is hiervoor noodzakelijk. Een probleem is namelijk altijd een combinatie van hond, baasje en omgeving Het consult duurt ongeveer twee uur, hierin zal ik je begeleiden en je advies en tips meegeven over het probleemgedrag van de hond. In deze twee uur gaan wij samen aan de slag om alle tips en adviezen in praktijk te brengen zodat je zelf hieraan kan werken.  In het traject van de hondengedragstherapie krijg je twee maanden nazorg, dit wil zeggen dat ik voor je klaar sta voor advies per telefoon of WhatsApp. Na drie weken kom ik indien nodig nog een keer terug om te kijken hoe het gaat en eventueel bij te sturen.