Meer vertrouwen

Hoe zorg je ervoor dat een hond je vertrouwt?

We hebben waarschijnlijk allemaal de ervaring gehad om te vragen of we iemands hond konden aaien, alleen om de hond ons volledig te laten negeren of proberen weg te rennen. Het is gemakkelijk om dit persoonlijk op te vatten en te denken dat de hond ons niet mag, maar dat komt omdat we het vanuit een menselijk perspectief bekijken. Wanneer twee menselijke vreemden elkaar ontmoeten, zeggen onze regels dat we onszelf voorstellen en elkaar de hand schudden. Honden hebben die regel niet met andere honden of met mensen. Socialisatie van honden is anders dan socialisatie van mensen. Denk aan de manier waarop veel mensen voor het eerst een hond benaderen. Ze praten met de hond, mogelijk met een hoge stem, naderen rechtdoor en reiken naar de kop van de hond. Is het een wonder dat de hond niets met de mens te maken wil hebben?

Hieronder vijf dingen die u moet doen om het vertrouwen van een hond te winnen, of het nu gaat om een ontmoeting met de hond van een buurman op straat of om een nieuwe hond in uw roedel te brengen.

1 Blijf kalm

Het kan verleidelijk zijn om een hond met opgewonden energie te begroeten, maar vermijd de verleiding. Als je een hond in een opgewonden toestand benadert, kan dit de hond opgewonden maken en leiden tot een ongewenste begroeting, alsof hij tegen je opspringt. Het kan ook het vecht- of vluchtinstinct van een hond activeren als een vreemdeling met veel energie nadert. Blijf kalm en spreek zacht.

2 Respecteer hun ruimte

Oefen “geen aanraking, niet praten, geen oogcontact”. Als je een vreemde vraagt of je hun hond mag begroeten, praat dan met de mens en negeer het dier. Ga ook niet te dicht bij de hond staan. Probeer ten minste anderhalve meter tussen u te laten voordat u toestemming krijgt om te naderen.

3 Kom op hun niveau

Als je de hond nadert, doe dat dan vanaf de zijkant en nooit vanaf de voorkant. Kniel neer naast de hond, in dezelfde richting. Je bent nu in de persoonlijke ruimte van de hond, maar op een niet-confronterende manier. Maak nog steeds geen oogcontact!

4 Laat ze naar je toe komen

Dit is wanneer de hond je zal laten weten of ze geïnteresseerd is. Als ze aan je hand ruikt en rustig op haar plaats blijft, kun je haar aaien – maar aai de voorkant van haar borst. Probeer nooit een onbekende hond van bovenaf aan te raken. Als ze je hand likt, heeft ze je geaccepteerd. Als ze echter haar hoofd afwendt of geen aandacht schenkt, is ze gewoon niet geïnteresseerd. Nogmaals, vat het niet persoonlijk op. Accepteer het en ga verder.

5 Gaan wandelen

Wanneer u voor het eerst een hond ontmoet die u gaat adopteren, zijn de bovenstaande procedures ook van toepassing en moet u mogelijk hun ruimte respecteren en ze een tijdje naar u toe laten komen nadat ze bij u in huis zijn komen wonen. Onthoud: in de hondenwereld benaderen de volgers de leiders en niet andersom. Maar als je die nieuwe hond eenmaal in je roedel hebt, kun je zijn vertrouwen het beste winnen door met hem te gaan wandelen. Dit is waar jij de roedelleider in actie wordt, en ze leert dat je haar bescherming en richting geeft. Blijf kalm en assertief, en je zelfvertrouwen zal hem snel leren dat hij veilig is als hij bij je is.