Ontspannen wandelen

Het belangrijkste hulpmiddel voor de wandeling is je rustige, assertieve energie. Het is een houding die je hond daadwerkelijk aanmoedigt om je te volgen. Dit betekent volledig aanwezig zijn voor je hond. De wandeling is geen moment om op je telefoon te kijken of te bellen.

Om de wandeling verbindend te maken, moet je leiding geven. Dit betekent dat jij voorop loopt, niet je hond. Houd je arm waarmee je de riem vast hebt naar beneden en ontspannen, met de riem los. Grijp niet stevig vast, want dat stuurt gespannen energie langs de lijn naar uw hond.

Je hond moet ook aandacht voor jou hebben, dus blijf tijdens het eerste deel van de wandeling constant in beweging en boots de voorwaartse beweging van de roedel na op zoek naar voedsel. Nadat je een goede balans hebt gevonden tussen leiding geven (jij) en rustig, onderdanig wandelen (je hond), kun je even ontspannen en je hond laten snuffelen of zijn behoefte laten doen.

Een andere vaardigheid om de wandeling onder de knie te krijgen, is het op afstand lezen van andere mensen die hun hond uitlaten. Als hun hond voorop loopt en trekt, en de energie van de persoon angstig lijkt met zwakke en onzekere lichaamstaal, is het mogelijk dat hun hond ongewenst gedrag vertoont als je elkaar tegenkomt. Het is beter voor jou en je hond om dergelijke ontmoetingen te vermijden als je het kunstje van de rustige en assertieve energie nog niet onder de knie hebt.

De wandeling is de perfecte manier om je hond beweging, discipline en wat genegenheid te geven, evenals om regels vast te stellen. Als je het onder de knie hebt, heb je de meest lonende en fijne manier ontdekt om je relatie met je hond te verbeteren.