Trekken aan de lijn

Als jouw hond jou uitlaat dan is dat geen pretje. Je ene arm langer dan de ander. Je kunt niet even stilstaan en een praatje te maken. Hoe leer je je hond om niet te trekken?

Hoe strak staat de lijn?
We beginnen eerst eens met de verschillende redenen waarom een hond trekt:

  • niet correct aangeleerd hoe hij aan de lijn moet stappen
  • hij is de leider van de pack
  • hij wordt niet voldoende op andere manier geïnspireerd
  • hij is opgewonden
  • onjuist gebruik van de riem
  • geen correcte verstandhouding tussen mens en dier.

Als de lijn te strak staat is er een direct contact tussen de baas en de hond en is er een communicatiekanaal die doorlopend aan de hond verteld waar zijn baasje staat, wat hij doet en hoe hij/zij zich voelt.
Hij moet zich dus met de persoon aan de andere kant van de lijn niet meer bezig houden. De hond voelt perfect wat daar gebeurt .Hij is het immers gewoon om naar alle signalen in zijn omgeving te luisteren en ervan te leren.

Bijvoorbeeld:
Je hond heeft de gewoonte ‘aangeleerd’ dat als er een fietser aankomt hij ‘moet’ blaffen .Eerst moet je je al eens afvragen waar dat gedrag is ontstaan .Is hij als pup geschrokken van een fiets en hoe hebben we daarop gereageerd? Heb je toen op gespannen of opgewonden toon met de pup gesproken en de lijn strak gezet of ben je gewoon langs die fiets gestapt en hebt die en het gedrag van je pup volkomen genegeerd?
Je pup onthoudt het gedrag en conditioneert die. Hij onthoud vooral ook jou reactie op ‘vreemde of nieuwe’ omstandigheden. Dus hoe kalmer jij reageert op situaties die nieuw zijn voor je pup des te meer hij later met nieuwe omstandigheden leert om te gaan.


Het is van belang dat je rustig blijft en de lijn niet gaat opspannen op het moment dat je denkt dat er een situatie kan ontstaan waarop jouw pup anders zou kunnen reageren, dus opgewonden. Zeker niet op voorhand al iets laten merken. Blijf kalm en rustig en laat je pup de situatie rustig onderzoeken en steun hem. Het is daarom van belang dat je een lange lijn gebruikt en deze tussen duim en wijsvinger vasthoud. De lijn moet er alleen maar zijn om hem te controleren en na een commando een klein rukje te geven als ‘ondersteuning’ aan het commando. Met een losse lijn is de hond meer met jou bezig Kies ook een lijn uit die past bij je hond. Te vaak zie ik kleine hondjes met een te zware lijn. Het signaal komt dan ook te hard binnen en veroorzaakt alleen nog maar meer spanning.