Voedselagressie

Voedselagressie kan een zeer gevaarlijk gedrag zijn, vooral in een huis met andere dieren of kinderen.

De belangrijkste reden waarom een ​​hond agressie of waakzaamheid toont tegenover een dier of mens die in de buurt van hun voedsel komt, is de vorm van een bedreiging. Jou hond kan zich bedreigd voelen vanwege eerdere incidenten waarbij het voer van hem is afgenomen. Wanneer dit gebeurt, voelt de hond dat het nodig is om zijn voedsel te verdedigen.

Wat je in ieder geval niet (meer) moet doen is de bak van je hond afbakken. Het belangrijkste is natuurlijk om door onderzoek te achterhalen waarom je hond doet wat hij doet. Wat is de motivatie? Dat is de eerste taak: de motivatie achterhalen.

Er zijn verschillende oorzaken voor voedselagressie, onder andere stress, angst of frustratie. Vaak is het in de puppy tijd al mis gegaan. Door elke keer voer weg te halen (goed bedoelde oefening van de eigenaar) of omdat de hond te weinig voer heeft gehad bij zijn moeder. Dan wordt het zaadje al geplant ……

Dat zaadje groeit elke keer als we de hond tijdens het eten niet met rust laten en proberen zijn bak weg te halen. Hoe zou jij het vinden als je lekker zit te eten en elke keer haal ik je bord weg….niet fijn! Dan zou jij er wat van zeggen toch? Dat doet je hond ook maar dan in zijn eigen taal. Grommen, bijten of erger…aanvallen!

Om de beleving van je hond dat mensen in de buurt van zijn eten zijn, te veranderen, moet jou hond mensen in de buurt van zijn eten als een goede zaak gaan zien.

Heb jij een hond die deze problemen heeft?  Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Een ervaren trainer kan met je meekijken en je stapje voor stapje helpen in het opbouwen van het vertrouwen.